Digg StumbleUpon LinkedIn YouTube Flickr Facebook Twitter RSS Reset

Rate

Ratele sunt extrem de cunoscute, datorita faptului ca exista si o specie domestica. Chiar daca sunt cunoscute, am adunat despre ele mai multe informatii, pentru a sti si curiozitati despre viata lor.

Generalitati despre rate

Ratele sunt pasari de apa de talie mica si fac parte din familia Anatidae, pe langa gaste sau lebede. De asemenea, aceste pasari apartin clasei Aves si ordinului Anseriformes. Termenul de rata inseamna femela, in timp ce masculul este numit ratoi. Puiul lor este denumit boboc. Fata de ratele domestice, cele salbatice pot zbura si mai mult decat atat, ele fac parte din categoria pasarilor migratoare. In functie de specie, ratele traiesc in general 10 ani, insa pot sa atinga si varsta de 30 de ani. Ratele au multi dusmani, de exemplu crocodili, serpi, vulpi, lupi, soimul pelegrin in cazul celor care zboara.

Descrierea ratelor

Ratele au corp oval, picioare scurte, coada la fel scurta, in total corpul lor are o lungime in jur de 30 cm. Trebuie precizat ca ratele salbatice sunt un pic mai mici decat cele domestice. Degetele de la picioare sunt unite printr-o membrana, care ajuta la inot. Indiferent de specie, majoritatea ratelor dispun de cioc lung, care are forma lata. In ceea ce priveste coloratul penelor, aceasta difera de la o specie la alta.

Raspandirea ratelor

Ratele pot fi intalnite pe teritoriul Europei, Asiei, Africii, a Australiei si a Americii. Adora mai ales zonele cu clima temperata si pot fi intalnite mai ales in apropierea apei. Speciile de rate care migreaza, zboara in grup si in forma de V. In aceasta perioada sunt prada destul de usoara pentru vanatori, insa pe perioada de naparlire aceste rate nu pot zbura, iar in perioada aceasta de timp sunt amenintate de pradatori precum lupul sau vulpea.

Alimentatia ratelor

In functie de specie acestea mananca plante acvatice, ierburi, seminte, insecte, vertebrate sau nevertebrate din apa. Speciile de rate care stiu sa se scufunde se alimenteaza si cu pesti mici.

Reproducerea ratelor

Ratele, ca si toate pasarile se inmultesc prin oua. La majoritatea speciilor imperecherea are loc in apa. Femela este cea care construieste un cuib simplu din tufisuri, in care depune in jur de 8-14 oua. Bobocii ies din oua aproximativ dupa 22-28 zile.

Specii de rate

  • Rata fluieratoare

  • Rata mandarin

  • Rata motata

  • Rata rosie

  • Rata lingurar

Curiozitati despre rate

  • pentru ca penele sa nu se uda, ratele ung penele proprii cu o grasime care este secretata de o glanda a ciocului

  • chiar daca pare greu de crezut, femela este in stare sa lupte si cu serpi, ca sa isi apere bobocii

  • media de viata a ratelor se scurteaza daca traiesc singuri

  • ratele domestice sunt mai mari decat cele salbatice

..