Digg StumbleUpon LinkedIn YouTube Flickr Facebook Twitter RSS Reset

Curiozitati despre cerbi si viata lor

Cerbii sunt mamifere cunoscute, habitatul lor fiind padurea de unde coboara si in apropierea caselor oamenilor. Cerbii pot fi recunoscuti mai ales datorita coarnelor ramificate si tot pentru acestea sunt si admirate.

Generalitati despre cerbi

Cerbul este un mamifer care face parte din randul animalelor rumegatoare si din familia „Cervidae”, pe langa animale precum elan si caprioara. Durata de viata a cerbilor este in jur de 18 si 20 de ani in salbaticie, insa doar in jur de 14 ani daca sunt tinuti in captivitate. Cerbii devin maturi la 12 ani. Cerbii au si dusmani, precum lupul, cainii si ursul.

Descrierea cerbilor

Masculul este mai mare decat femela si o alta deosebire este faptul ca masculul are si coarne. Culoarea blanii este bruna-roscata in timpul verii, bruna-inchisa in sezonul rece. Viteiiadica puii au pana in 3 luni pete alb-galbui in mai multe siruri. Masculii pot ajunge si la greutatea de 300 kilograme, in timp ce femela nu ajunge decat pana la 150 kilograme. In ceea ce priveste inaltimea acestor animale, aceasta poate ajunge si la 1,80 metrii. Cerbii sunt animale cu simtul auzului si mirosului foarte bine dezvoltat.

Legat de anatomia cerbilor trebuie amintite coarnele, care sunt demni de admiratie. Coarnele la vitei incep sa creasca dupa implinirea primului an, adica in luna mai si cresterea lor continua pana in septembrie. Coarnele lor sunt lungi de 20-30 cm si nu au rozete, cum au masculii maturi. La randul lor, masculii isi pierd coarnele. Acest fenomen incepe in martie si poate dura chiar si pana la mai.

Raspandirea cerbilor

Cerbii adora mai ales zonele cu paduri si luminisurile cu izvoruri. In acest habitat ei pot gasi hrana si au parte si de locuri unde se pot odihni. Cerbii de asemenea pot fi intalniti si in zonele de campii, in zonele montane, precum si langa rauri.

Alimentatia cerbilor

Cerbii sunt animale ierbivore, deci consuma mai ales muguri, scoarta copacilor, ierburi proaspete sau uscate, frunze si plante cultivate, deoarece daca nu gasesc destula hrana in mediul natural, pot ajunge si pana la sate, la gospodaria oamenilor. Iarna cerbii nu au ce consuma in afara de tulpini sau ramuri, ori frunze de sub zapada. In captivitate pot fi hraniti si cu fan sau cu frunzare.

Reproducerea cerbilor

Cerbii sunt animale sociabile incepand de la toamna si pana la primavara. In aceasta perioada, masculii se aduna in carduri. Masculii sunt condusi de catre un cerb tanar, in timp ce femelele sunt conduse de catre o femela in varsta. Cerbii care sunt puternici sau batrani, traiesc solitari. Sezonul de imperechere incepe in septembrie si se termina la sfarsitul lunii octombrie. In aceasta perioada masculii se lupta intre ei si pe perioada imperecherii, acestea au un miros specific. Femela aduce pe lume 1-2 vitei, care deja dupa 2 ore pot sa stea pe picioare.

Curiozitati legat de cerbi

  • in zilelele de sarbatoare, romanii optau pentru cerbi si nu pentru cai
  • dupa pierderea coarnelor, cerbii consuma tesutul cornos de pe acestea